Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROVOZNÍ ŘÁD

Střelnice SSK Jindřichov č. 0090____________________

1. Střelnice se nachází v katastrálním území Jindřichov ve Slezsku parcely č. 1505/2 a pozemkové parcely na Goldově kopci. Provozovatelem střelnice je SSK Jindřichov č. 0090. Jde o střelnici kategorie A(venkovní) Střeliště (,, Mířená“) má 7 boxů určených pro jednotlivé střelce. Je vybaveno střeleckým přístřeškem, který působí jako omezovač náměru, a zachycovačem střel z gumotextilních pásů.

2. Střelnici lze jakýmkoliv účelům užívat jen se souhlasem provozovatel nebo jím pověřených osob. Uživatel střelnice ( střelci a další osoby) jsou povinni se seznámit s tímto provozním řádem a řídit se jím. Dále jsou povinni řídit se pokyny provozovatele, správce střelnice, řídícího střelby a při závodech též rozhodčích. Osoby, které ohrožují bezpečnost svou nebo ostatních, poškozují majetek a porušují pokyny uvedených osob nebo tento provozní řád, mohou být s okamžitou platnosti vyloučeny z používání střelnice, to jak jednorázově tak i s dlouhodobou účinnosti.

3. Střelnici lze používat se svolením SSK Jindřichov č.0090 v době:

od pondělí do neděle 7- 21 h v zimních měsících do 17h

- Malorážky, malorážky pistolové a revolvery, vzdálenost : 3 - 50 m

- Pistole a revolvery do ráže 45 mm vzdálenost : 3 - 50 m

- Perkusní pistole a revolvery a jejich repliky do ráže 45 mm 3 - 50 m

- Brokovnice při použití broků do 2,5 mm na pevný terč 15 – 50 m

4. Správce střelnice plní úkoly vyplývající z § 55 zákona č. 119/2002 Sb. Při výkonu funkce na střelnici je viditelně označen jmenovkou doplněnou textem ,, SPRÁVCE STŘELNICE‘‘. Přímo nebo s pomocí kvalifikovaných řídících střelby (rozhodčích) řídí veškerou činnost na střelištích. Odpovídá za dodržování kázně a pořádku , zejména nepřipustí porušování tohoto provozního řádu a

bezpečnostních pravidel. Před střelbou zkontroluje bezpečný stav střelnice.

5. Po dobu střelby se na palebné čáře nesmějí zdržovat jiné osoby mimo střelců, jejich pomocníků a instruktorů ( rozhodčích). Do prostoru za palebnou čarou směrem k terčům je bez povolení nebo povelu řídícího střelby ZAKÁZÁNO VSTUPOVAT !

6. Střelec se musí na požádání správce střelnice prokázat platným dokladem o oprávněném používání konkrétní zbraně. Správce střelnice nebo jím pověřená osoba mohou vyloučit z používání zbraně nebo střelivo, které nepovažují za bezpečné , nebo které poškozují zařízení střelnice či nadměrně obtěžují ostatní přítomné osoby. V posledních dvou případech může střelec dohodnout s provozovatelem individuální program střelby.

7. Střelci a všechny další osoby jsou na střelnici přítomní na vlastní nebezpečí. Každý odpovídá za škody, které způsobí svým jednání. Všechny přítomné osoby musí při střelbě používat ochranu sluchu a zraku.

8. Na střelnici je zakázáno provádět jakoukoli činnost, která by mohla znamenat nebezpečí pro střelce, ostatní osoby, majetek a prostředí.

Zejména je zakázáno:

a) požívat alkoholické nápoje a jiné podobně účinkující látky před střelbou a po dobu střelby

b) poškozovat střelnici a její zařízení

c) střílet na jiné terče než je určeno

d) střílet na zvěř a živočichy

e) poškozovat přírodu a životní prostředí

f) rozdělávat oheň a odhazovat odpadky mimo určená místa

9. Pravidla bezpečného zacházení se zbraní:

-Na střelnici není dovoleno přechovávat a nosit nabité zbraně, pokud obecně závazný předpis nestanoví jinak.

- Není-li zbraň na střelnici v obalu nebo pouzdře, musí mít po celou dobu otevřený nebo vyjmutý závěr a nesmí se sni jinak manipulovat. Zbraň se nesmí odkládat bez dohledu. Z pouzdra nebo z přepravního obalu lze zbraň vyjmut jen při kontrole osobou určenou provozovatelem nebo při čištění a údržbě, ale jen na místě k tomu určeném.

- Jinak se zbraně vyjmou na palební čáře (stanovišti) a až tehdy, když v ohroženém prostoru nejsou osoby. Každý zbraň odloží v bezpečném stavu a nesmí se jí dotýkat do povelu nebo signálu ,, Nabíjet‘‘ nebo ,,Start‘‘. Po tomto povelu může uživatel manipulovat se zbraní podle svého uvážení , ale vždy tak, aby neohrožoval sebe ani jiné osoby. Může seřizovat, odkládat nebo nabíjet zbraň, ale po celou dobu se nesmí bez souhlasu řídícího střelby zadolovat z určeného stanoviště. Ústí hlavně musí vždy směřovat všeobecně ve směru střelby.

- Povel ke střelbě vydává řídící střelby hlasem (,,Pal‘‘ Pálit, Start) nebo zvukovým signálem.

- Střelbu ukončí řídící hlasem ( ,, Palbu zastavit“, Stop) nebo zvukovým signálem. Následuje povel ,, Zbraňe zajistit´´ nebo Vybít na nějž musí být všechny zbraně neodkladně odloženy v bezpečném stavu (vybité, otevřený závěr nebo nábojový válec, ústí hlavně směrem k terčům). Vybitou zbraň lze rovněž uložit do pouzdra. Další postup se řídí povely nebo pokyny řídícího střelby.

- S výjimkou případů stanovených pravidly sportovní střelby nebo výslovného souhlasu majitele není dovoleno dotýkat se cizích zbrní.

- Každý střelec je po dobu pobytu ve střelnici povinen upozornit na eventuálně zjištěné nebezpečí a podle povahy věci provést opatření k zabránění škod nebo přivolání pomoci.

- Odchylky od těchto pravidel jsou dovoleny jen podle pravidel příslušné sportovní disciplíny.

- Střelnice je vybavena lékárničkou první pomoci podle vyhlášky číslo 493/2002 Sb. Správce střelnice nebo určený řídící střelby musí mít na střelnici funkční telefon.

Vedení dokumentace:

Každý, kdo se zúčastní střelby- střelec, je povinen vyplnit záznamy v provozní knize střelnice a svým podpisem stvrdit, že se seznámil s provozním řádem, bezpečnostními předpisy a organizaci střelby. Při skupinové střelbě provede zápis vedoucí skupiny a vyznačí počet střílejících osob.

Platnost od 12.3.2007

Za provozovatele : …………………………..

Stanislav Dembkovský

předseda SSK OO90 (tel: 776798830)

 

Obrazek